Zaradi napovedi slabega vremena in odpovedi nekaterih voditeljev delavnic, vas obveščamo, da odpovedujemo program delavnic za otroke v Mokrem Potoku dne 19.06 – 21.06. Ne glede na to pa bomo “ekovaščani” čez vikend prisotni v Mokrem Potoku in ste dobrodošli, da se nam pridružite, na kratkem oddihu v naravi, uradnega programa pa žal ne bo. Predvideno je neformalno druženje ob ognju v soboto popoldne. Nekateri bomo noč preživeli v Mokrem Potoku.

Bi svojim otrokom radi ponudili zabavo v objemu kočevskih gozdov, medtem ko se sami pogovarjate o alternativnih načinih izobraževanja, zvečer pa se vsi skupaj sprostimo ob ognju? Potem vas lepo vabimo v Mokri Potok, kjer bomo na poletni solsticij ali Kresno noč (20.6. 2015) obudili obred starih Slovanov.

Solsticij velja za simbolno poroko Sonca in Zemlje – trenutek popolnosti in harmonije. Po njem prihaja čas žetve, čas rodovitnosti.

Kresna noč velja tudi za čas, ko se med človekom in naravo vzpostavi povezava. Na ta dan ima človek za trenutek možnost čutiti in razumeti druga bitja. Vsem poznana pripovedka, v kateri hlapec zaspi v hlevu s semenom čudežne praproti v žepu, nam govori o tem. Sredi noči se hlapec zbudi in sliši vola, ki se pogovarja in pravi, da bo gospodarja spomladi skušala pičiti kača, njega bodo pa to leto prodali. Od takrat je bil hlapec na preži ter tisto pomlad rešil gopodarja pred pikom kače.

Na Kresno noč so po vsej Sloveniji kurili kresove in se zatekali k magičnim silam ognja in njegovi očiščevalni moči. Danes je očiščevalni namen ognja zbledel ter z njim stari običaji.

Mokri Potok je zaradi svojega prostora in vseprisotne moči narave idealna lokacija za večerne pogovore z drugimi bitji in obuditev starih običajev. 🙂 Poleg dolgih večernih pogovorov, se bodo v tem času čez dan dogajali izobraževalni dogodki, katerih glavne teme so otroci in narava, načini alternativnega izobraževanja,… Seveda pa je pomembno tudi splošno druženje in vse kar pride z njim. 🙂

Točen spored delavnic in dogodkov bomo objavljali sproti.

Prostora je dovolj, zaželene so prijave na dogodek (e-pošta ali spodnja prijavnica). Če bi v Mokrem Potoku radi prespali se prosim prijavite in s seboj prinesite vse potrebno za spanje. Ne pozabite na primerno obutev, krožnike ali posodice za hrano in vodo/čaj ter pribor. S seboj lahko prineste tudi vodo, če vam pitje iz potoka ali studenca ne odgovarja.

Glavni dogodek bo potekal v soboto 20.6.2015 od 11.ure do poznih večernih ur. Za kosilo bomo poskrbeli vsi, saj bomo uporabili znano metodo skupne mize, kamor vsak udeleženec prinese kakšno vegi jed za “pod zob”. Ekovaščani bomo prispevali enolončnico ter kakšno malenkost za prigriznit 🙂

Dogodek in spanje sta brezplačna, veseli pa bomo kakšnega prostovoljnega prispevka.

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na naslednji vikend (25.6. 2015).

 

Lepo vabljeni!

 

[Form id=”11″]

 

Kategorije: Blog