Dragi prijatelji sonaravnega življenja.

V letošnjem letu mislimo pričeti z gradnjo osnovne infrastrukture in prve hiše. Seveda moramo za to pridobiti še ustrezna soglasja. Upamo da bo vse na red do pričetka pomladi.

 

Objekt, ki bo stal v centru vasi, na mestu, kjer je že nekoč stala hiša, bo namenjen prvemu skupnemu objektu v vasi. Lahko bi mu rekli začasno zavetje pred dežjem, v katerem bo tudi delavnica, ki nam bo v pomoč pri gradnji ostalih hiš. Namen imamo zgraditi vrhkletno hišo, katere klet bo zgrajena iz skal, ki so ostale na lokaciji še iz časov, ko je bila vas Mokri Potok še “živa”. Vrhnji prostor bo zgrajen iz lesa in slame. Hiša bo imela še zgornje nadstropje, kjer bodo urejena ležišča za vaščane in goste.

V tem objektu bomo testirali ideje in načine izgradnje hiše, peči in ostalih inovacij, katere nam bodo koristile pri gradnji ostalih objektov. V prvi vrsti bodo hiše samozadostne, kar pomeni da bodo imele lastno elektriko, lastno vodno zajetje, čistilne naprave, ogrevanje hiše in vode,… popolnoma “off grid” hiša, ki ne bo imela nobenih stroškov obratovanja oziroma bodo ti minimalni.

Ker je za tak projekt potrebno veliko pridnih in delovnih rok, se na vas obračamo s prošnjo po pomoči. Iščemo namreč 2-3 prostovoljce, ki bi bili pripravljeni dalj časa prebivati v objemu kočevskih gozdov. Glavne naloge bi bile paziti na gradbišče, košnja in čiščenje grmovja, ob dnevih gradnje pa pomagati pri pripravah za delavnice in gradnjo.

Za bivanje v vasi bo od pomladi dalje poskrbljeno, saj imamo namen v Mokrem Potoku postaviti jurto ter 1-2 prikolici, ki bosta služili kot zavetje dokler hiša ne bo stala. Za pitno vodo bomo uredili vodno zajetje, za topel tuš pa bojler.

Vse, ki vas bivanje v vasi zanima, vabimo, da izpolnete spodnji obrazec.

 

[Form id=”10″]

Kategorije: Blog