V letu 2024 smo se v Mokrem Potoku odločili, da tistim, ki jih zanima gradnja iz naravnih materialov ali pa bi želeli obnovti hišo in pri tem uporabiti naravne materiale, omogočimo edinstveno izkušnjo. V ta namen smo organizirali Šolo naravne gradnje. V njej bodo udeleženci na šestih vikend delavnicah spoznali veliko različnih tehnik. Od postavitve lesene kostrukcije, naravnih izolacij, apnene fasada in ilovnatih ometov do zaključnih del kot so barvanje z ilovnatimi barvami, tadelakt in stuccolustro.

Spodaj na strani si lahko ogledate utrinke različnih delavnic. Ker delavnice potekajo celo poletje, bomo vsebino sproti dodajali.

Predpriprave

Pred začetkom delavnic Šole naravne gradnje smo se lotili pripravljalih del. Iz zaraščenega prostora, smo naredili prostor za začetek izkopa. Z bagrom smo nato uredili dostop, zatem je sledil izkop za hišo in nasutje. Ko so bila pripravljalna dela končana, smo se lotili izdelave točkovnih temeljev. 

1. delavnica - Lesena konstrukcija

Z deli za leseno konstrukcijo smo pričeli že par dni pred začetkom delavnic. Želeli smo, da udeleženci delavnic lahko v kratkem času spoznajo večino del, ki se dogajajo med samo gradnjo lesene konstrukcije. Uspelo nam je postaviti okvir tal in eno steno, ostalo konstrukcijo smo postavili skupaj med delavnico. Uspelo nam je priti do postavitve špirovcev, nato smo s pokrivanjem strehe nadaljevali sami.
Do druge delavnice (Naravne izolacije) smo pripravili podkonstrukcijo za okna in vrata ter hišo obili z deskami. 

Play Video

2. delavnica - Naravne izolacije

V drugi delavnici smo se lotili vstavljanja različnih naravnih izolacij. 2 steni smo izolirali s konopljino izolacijo in lesno vlakneno izolacijo. Nato smo za tretjo steno v ilovico namakali slamo in glinopor (Light straw), pri četrti steni pa smo uporabili slamnate bale.
Streho smo med špirovci izolirali s konopljino izolacijo.
Na tej delavnici smo imeli tudi gosta Roberta Veselka, ki nam je sobotni večer popestril s svojim znanjem o ilovici in njeni uporabi v izolacijah in gradnjah objektov.